Az Alapítványról

A Weston A. Price Foundation egy olyan közhasznú alapítvány, mely 1999-ben, azzal a céllal jött létre, hogy Dr. Weston Price egészséges táplálkozási elveivel kapcsolatos kutatásait minél szélesebb körben ismertethesse meg a közvéleménnyel. Az izolált és kevéssé iparosodott társadalmakkal kapcsolatos kutatásaiban Pricenak sikerült kimutatnia azon előfeltételeket, melyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy az ember egészségesen éljen, miközben az emberi táplálkozás optimális kritériumait is meghatározta.

Kutatásai bebizonyították, hogy a tökéletes testet, valamint egészségi állapotot az emberek több generáción keresztül kizárólag akkor képesek megőrizni, ha tápanyagokban gazdag, teljes értékű élelmiszereket vesznek magukhoz, illetve olyan életfontosságú, zsírban oldódó vitaminokat, amelyek kizárólag állati eredetű zsiradékokban találhatóak meg.

Az alapítvány azt tűzte ki célul, hogy felvilágosítás, kutatás, valamint a nyilvánossággal való kommunikáció révén a különféle tápanyagokban gazdag élelmiszereket ismét az emberi táplálkozás alapvető részévé tegye. Fenti értelemben az alapítvány számos olyan mozgalmat igyekszik támogatni, mely ezeknek a céloknak az elérésében hasznos segítségnek bizonyulhat.

Ezen célok közé a következő dolgok tartoznak:

Táplálkozási tanácsadás, organikus, valamint biodinamikus mezőgazdaság, legeltető állattartás, háztáji termények forgalmazása, tisztességes és informatív termék cimkézés, családtervezés, ill. különféle gyógy terápiák, speciális célok.  Ezenfelül: tiszta, bevizsgált, nyers termelői tejhez való hozzáférés lehetőségének a biztosítása, szójatartalmú bébiételek betiltása;

Az alapítvány tervei között, ezen felül, egy olyan laboratórium felállítása is szerepel, mely a különféle élelmiszerek tápanyagtartalmát vizsgálja a különféle körülmények között előállított vajtermékekre való különös tekintettel. Fenti tevékenység célja nem más, mint a Dr. Price által felfedezett X tényező mibenlétének további feltérképezése és megismerése. Továbbá, a különféle hagyományos elkészítési módoknak a tápanyagértékre, valamint a tápanyagok felvételére gyakorolt hatását is vizsgálni kívánja.

A Weston A. Price vezetősége, valamint tagsága egyhangúan vallja azon meggyőződést, miszerint, a modern technika vívmányainak bevetése annak érdekében, hogy bölcs elődeink okos hagyományait tovább kutassuk és magunkévá tehessük, elengedhetetlenül szükséges. A modern technika ebben az értelemben, semmi esetre sem képezhet egy olyan destruktív erőt, mely emberre, valamint környezetre egyaránt káros hatást gyakorol. Fenti hagyományokat a tudás, valamint a tudomány karöltve kell, hogy tovább ápolja és alátámassza. Az alapítvány egy 3 havonta megjelenő lapot is fenntart, melynek neve „Wice Traditions” (bölcs tradíciók), melyben a táplálkozással, mezőgazdasággal, gyógynövényekkel, valamint holisztikus terápiákkal kapcsolatos kérdésekről olvashatunk. A magazin főként a táplálkozásban, mezőgazdaságban, valamint gyógyászatban világszerte elterjedt hagyományok tudományos kutatásával és igazolásával foglalkozik. A tanulságos cikkek a kortárs tudományos kutatásokkal, az emberi táplálkozás kérdéseivel, átfogó jellegű terápiás eljárásokkal, továbbá a méreganyagokat mellőző mezőgazdasággal kapcsolatban egyaránt kellő inspirációval szolgálhatnak. Az újság ezen kívül  különféle, Weston A. Price irányelvei alapján feldolgozott és összeállított élelmiszerkatalógusokat is tartalmaz.

A cikk eredeti nyelven:
http://www.westonaprice.org/about-the-foundation/about-the-foundation/

A magyar fordításhoz felhasznált forrás:
http://www.zoldvakond.org/taplalkozas_elemei/a_kivalo_egeszseg_elerheto.htm

 

 

Print Friendly